Zelfstandigen zonder personeel blijken zeer divers te scoren op de inkomensladder.

Die conclusie trekt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een donderdag verschenen analyse van de inkomensverdeling bij zelfstandigen.

Het CBS heeft in deze studie gekeken naar het inkomen van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) als onderdeel van huishoudinkomens. Daarbij is een brede definitie genomen van iedereen die als zelfstandige actief is, ongeacht het aantal gewerkte uren.

Deze groep van 1,2 miljoen personen omvat zelfstandigen die voor zichzelf aan de slag zijn naast een baan, maar ook zzp’ers die als volledig als ondernemer opereren.

Inkomens zzp’ers

Onderstaande grafiek (klik voor uitvergroting) geeft het algemene beeld weer. Hierin zijn huishoudinkomens in vijf groepen van 20 procent ingedeeld. Vervolgens is gekeken hoe gemiddelde huishoudinkomens in Nederland zich verhouden tot huishoudens waarin zzp’ers actief zijn.

zzp

Uit de grafiek blijkt dat zzp'ers relatief sterk vertegenwoordigd zijn in huishoudens met hogere inkomens. Van de totale groep zzp'ers valt ruim 30 procent bij de hoogste huishoudinkomens. In de lagere inkomensgroepen komen zelfstandigen zonder personeel juist iets minder dan gemiddeld voor.

Grote verschillen

Maar dat is niet het enige. Het CBS becijferde dat het gemiddelde huishoudinkomen van zzp'ers in de laagste inkomensgroep zo'n 2.800 euro onder het gemiddelde ligt van alle personen in die groep.

Voor de hoogste inkomensgroep geldt juist dat huishoudens met zzp'ers per saldo een 2.900 euro hoger inkomen hebben dan het gemiddelde in de groep.

Kortom, succesvolle zzp'ers maken deel uit van relatief goed verdienende huishoudens. Weinig verdienende zzp'ers zijn daarentegen bovengemiddeld kwetsbaar, zo signaleert het CBS.

De beschikbaarheid van spaarbuffers kan een lager inkomen van zzp'ers eventueel tijdelijk opvangen, maar lang niet alle zzp'ers hebben dergelijke buffers. "Bovendien kan een zelfstandige bij te weinig opdrachten (verkapte werkloosheid), door arbeidsongeschiktheid of bij pensionering in grotere problemen raken dan een werknemer."

Lees ook

 Je droombaan blijkt deprimerend: wat nu?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl